Druk op "Enter" om naar inhoud te gaan

Wat zijn zellige tegels en waarvoor kan je ze gebruiken?

0

Als je op zoek bent naar een stijlvolle en unieke manier om je huis of kantoor te decoreren, dan zijn zellige tegels zeker het overwegen waard. Deze tegels, ook bekend als mozaïektegels, zijn handgemaakt en worden al eeuwenlang gebruikt in de Marokkaanse architectuur en interieurontwerp. Hieronder bespreken we wat zellige tegels zijn, hoe ze worden gemaakt en hoe je ze kunt gebruiken in je eigen huis.

Wat zijn zellige tegels?

Zellige tegels zijn kleine stukjes keramiek die met de hand worden gesneden en gevormd tot een mozaïekpatroon. Het woord "zellige" komt van het Arabische woord "zellij", wat "kleine steen" betekent. De tegels worden gemaakt van klei die wordt gemengd met kleurpigmenten en vervolgens wordt gevormd tot kleine, onregelmatige stukjes. De stukjes worden vervolgens in een speciaal patroon geplaatst en vastgezet met cement of een ander bindmiddel. Je kan dit bijvoorbeeld gebruiken voor decoratie op verschillende plekken in je huis. We komen later in dit artikel hier nog uitgebreider op terug.

Hoe worden zellige tegels gemaakt?

Het maken van zellige tegels is een ambachtelijk proces dat veel tijd en aandacht vereist. Eerst wordt de klei met de hand gevormd tot kleine stukjes van ongeveer 1 tot 2 centimeter groot. Vervolgens worden deze stukjes gedroogd en gebakken in een oven. Na het bakken worden de tegels geglazuurd en opnieuw gebakken, waardoor ze hun karakteristieke glans en kleur krijgen. Ten slotte worden de tegels met de hand gesneden en in de gewenste patronen geplaatst, waarna ze worden vastgezet met cement.

Hoe kun je zellige tegels gebruiken?

Zellige tegels van Tegelfabriek zijn zeer veelzijdig en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt in huis of op kantoor. Hieronder vind je enkele ideeën:

  • Wanddecoratie: Zellige tegels kunnen worden gebruikt om kleurrijke en unieke wanddecoraties te maken. Je kunt bijvoorbeeld een mozaïekpatroon maken op een accentmuur of een deel van de keuken betegelen.

  • Vloerdecoratie: Zellige tegels zijn ook ideaal voor vloerdecoratie. Je kunt ze gebruiken in de badkamer, keuken, woonkamer of zelfs buiten op het terras.

  • Keukenachtergrond: Zellige tegels zijn ook zeer geschikt voor gebruik als keukenachtergrond. Door de kleine stukjes tegels is het mogelijk om een complex patroon te maken dat je keuken een unieke uitstraling geeft.

  • Meubels: Zellige tegels kunnen ook worden gebruikt om meubels te decoreren, zoals een tafelblad of een salontafel.

  • Mozaïeken: Tot slot kunnen zellige tegels worden gebruikt om mozaïeken te maken op muren, vloeren of zelfs in de tuin.

Zoals je kan lezen zijn zeilige tegels voor allerlei verschillende toepassingen te gebruiken. 

Reacties zijn gesloten.